Клуб навијача 1937

Фудбалски клуб Војводина један је од најстаријих фудбалских клубова у Србији и као такав, међу првима је имао своје симпатизере и навијаче. Међутим, у српској јавности је мало позната чињеница да је ФК Војводина заправо био први клуб у Србији који је имао свој званични клуб навијача још 1937. године и то клуб који је тада био уредно пријављен и регистрован код тадашњих власти.

О томе сведочи и чланак из дневног листа “Застава”, тада угледних новосадских новина, који је објављен 17. децембра 1937. године:

“Прексиноћ у просторијама гостионице г. Саве Дотлића у Милетићевој улици, одржан је састанак пријатеља и симпатизера ФК “Војводина”. Састанак је сазван ради оснивања једног клуба, коме ће бити циљ да помаже ФК “Војводину” и то у овим правцима: материјалним прилозима, куповањем реквизита из своје готовине, вршење пропаганде за њене фудбалске приредбе, иступањем у свим случајевима када то интереси Војводине захтевају, организовањем навијачких возова и излета када њихов клуб гостује на страни итд. Средства клуба биће члански приноси, приходи од разних приредаба, добровољни прилози, поклони и помоћи. Овом састанку је присуствовало око 100 пријатеља “црвених”, који су углавном водили акцију да се клуб оснује.”

Нажалост, само четири године касније, зло Другог светског рата проширило се и на просторе Југославије, па је фудбалском клубу Војводина био забрањен рад и одузета имовина, а клуб навијача, чији су чланови узели учешће у народноослободилачкој борби, престао је да постоји.

Ипак, овај податак сведочи о томе колико су навијачи Војводине из тог времена пратили светске токове и били модерних схватања. С обзиром на то да многе навијачке групе широм света за своје датуме оснивања узимају готово митске и тешко проверљиве догађаје, званичан и регистрован клуб навијача ФК Војводина из 1937. године још више добија на значају и представља важан и леп део свеукупне културне и спортске историје Новог Сада.

Навијачи Војводине

Као настављач традиције овог удружења, почетком 2016. године званично је основан Клуб пријатеља ФК Војводина, на чијем челу се као председник клуба налази Ненад Миљуш.