U svečanoj sali FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku, danas je održana komemoracija u čast nedavno preminulog Jovana Kovrlije (1942. – 2019), pomoćnog trenera Vojvodine iz sezone 1988/89, u kojoj je klub osvojio svoju drugu titulu šampiona Jugoslavije.

U prisustvu porodice, prijatelja, bivših saigrača i saradnika, kao i članova Upravnog odbora FK Vojvodina Ljubomira Apra i Dragoljuba Samardžića, evocirane su uspomene i odata poslednja počast čoveku čije će ime zauvek ostati zapisano u dugoj istoriji „stare dame“ srpskog fudbala.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Udruženja veterana FK Vojvodina Vasa Pušibrk podsetio je na životni put Jovana Kovrlije.

– Otišao je još jedan član naše porodice, jer što sam stariji, na Vojvodinu upravo tako gledam. Jovan je uvek bio gospodin, u privatnom životu veoma tih, ali kao trener vrlo energičan, uporan i dosledan. Sa tri godine, sa porodicom je iz Bosanskog Grahova došao u Nakovo, a potom u Kikindu i kasnije zaigrao za zrenjaninski Proleter, koji je u to vreme bio vrlo respektabilan klub. Po završetku igračke karijere, diplomirao je na Visokoj trenerskoj školi u Zagrebu i posvetio se trenerskom pozivu, koji je sa uspehom obavljao – rekao je Pušibrk.

Na današnjoj komemoraciji, prisutnima se takođe obratio naš proslavljeni džudista i aktuelni predsednik Asocijacije sportskih veterana Novog Sada Slavko Obadov, koji je kao kondicioni trener dao značajan doprinos uspehu koji je Vojvodina ostvarila 1989. godine.

– Imao sam čast i zadovoljstvo da, u periodu kada je Vojvodina osvajala svoju drugu šampionsku titulu, budem član stručnog štaba koji je gradio taj uspeh. Tada sam, kao kondicioni trener, po prvi put imao priliku da spoznam kako radi i kakav je čovek naš Jova Kovrlija. Mi smo se i ranije poznavali sa sportskih priredbi i izuzetno sam poštovao rezultate koje je postizao on, ali i njegova supruga, koja je bila prvakinja sveta u kuglanju. Jova je uvek bio skroman, dosledan, radio je sve kako treba i stalno je bio željan postizanja najboljih mogućih rezultata – istakao je Obadov.

Vest o smrti Jovana Kovrlije teško je pogodila i njegovog dugogodišnjeg prijatelja, ujedno i člana Udruženja veterana FK Vojvodina Svetozara Gatarića.

– Jova Kovrlija je bio deo generacije Proletera koja je taj klub uvela u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, a potom je bio vrlo istaknut trener, koji se bavio isključivo terenom i igračima. Kao takav, ostavio je značajan trag i u Vojvodini, gde je postao veliki prijatelj sa pokojnim Ilijom Pantelićem i bila mi je velika privilegija da više puta budem u njihovom društvu. Jova je bio vrhunski fudbaler i trener, ali i izuzetan suprug, otac i deda. Neka mu je večna slava za sve ono što je uradio tokom svog života – rekao je Gatarić.

Sahrana Jovana Kovrlije održaće se danas u 12:45 časova na Novom groblju u Novom Sadu.