Iako su juče igrali prijateljsku utakmicu protiv Kopera, fudbaleri Vojvodine već danas će odigrati novi meč na pripremama u Sloveniji. Od 18 časova, na stadionu u Stojncima, rival crveno-belih biće ekipa UTA-e iz Arada, osmoplasirani tim rumunskog prvenstva iz prošle sezone.

UTA iz Arada je poznata kao „stara dama“ rumunskog fudbala, a sve do prošle godine, ovaj klub su zvali i „provincijski šampion“, s obzirom na to da je u svojoj istoriji, uz dva Kupa, osvojio šest titula šampiona Rumunije, što je bio rekord za neki klub van Bukurešta, koji je prošle godine osvajanjem svoje sedme titule oborio fudbalski klub Kluž.

UTA je osnovana 1945. godine od strane barona Fransiska fon Nojmana. S obzirom na to da je on bio veliki navijač londonskog Arsenala, UTA je od svog nastanka počela da igra u crveno-belim dresovima, baš kao Arsenal, što su ostale klupske boje do danas (današnja rezervna garnitura dresova ovog tima je siva). UTA predstavlja skraćenicu za „Uzina Textilă Arad“, što na rumunskom znači „tekstilna fabrika Arada“.

Ovaj klub se smatra jednim od najuspešnijih rumunskih timova 20. veka, koji je svoj najveći međunarodni uspeh ostvario plasmanom u četvrtfinale Kupa UEFA u sezoni 1971/72. Za svog najvećeg rivala, navijači UTA-e doživljavaju Politehniku iz Temišvara, a utakmice između ova dva kluba su u Rumuniji poznate kao „zapadni derbi“. UTA svoje utakmice igra na stadionu „Fransisk fon Nojman“, kapaciteta 12.700 mesta. Stadion je renoviran 2020. godine, a u trenutku kada je prvobitno bio sagrađen, bio je smatran najlepšim stadionom u Rumuniji.

Vojvodina i UTA su se do sada dva puta sastajali u prijateljskim mečevima i to jednom u prošloj, a jednom u pretprošloj deceniji. Poslednji meč između ovih rivala je odigran u sezoni 2011/12, a završen je rezultatom 2:2.

Što se tiče sadašnje ekipe UTA-e, trener tima je 42-godišnji Rumun Jonut Badea, koji na raspolaganju ima sastav čija se vrednost procenjuje na oko 8,4 miliona evra. Za ekipu UTA-e trenutno nastupa i bivši fudbaler Vojvodine i aktuelni crnogorski reprezentativac Marko Vukčević, koji je dres novosadske „stare dame“ nosio u sezoni 2015/16. Osim njega i domaćih igrača, trener Badea na raspolaganju ima još i trojicu fudbalera iz Litvanije, dvojicu iz Hrvatske i po jednog iz Brazila, Rusije, Albanije, Holandije, Nigerije i Kanade.

Što se tiče ekipe Vojvodine, šef stručnog štaba crveno-belih Milan Rastavac je najavio da će na današnjem meču veći deo susreta odigrati igrači koji su juče protiv Kopera imali manju minutažu, izuzev povređenih Nemanje Nikolića, Uroša Nikolića i Vladana Novevskog, kao i mladog Milana Majstorovića, koji se upravo zbog povrede zadobijene na utakmici protiv Marice već vratio u Novi Sad.

I današnju utakmicu prenosiće Novosadska televizija, a meč će moći da se gleda i na „Youtube“ kanalu FK Vojvodina preko linka: