Фудбалски клуб Војводина предстојећег викенда организују још један, 39. меморијални турнир у част Стевана Нештицког.

Стеван Нештицки је рођен 1. јануара 1944. године, а за Вошу је наступао од 1962. до 1968. године. Био је члан чувене шампионске генерације из 1966, а дрес „старе даме“ носио је преко 200 пута. Нажалост, погинуо је 29. априла 1968. у саобраћној незгоди. На иницијативу његовог тадашњег саиграча и великог пријатеља, Илије Пантелића, Војводина је организовала меморијални турнир у његову част, који и дан данас са собом чува сећање и успомену на једног од најбољих у историји „старе даме“.

На данашњој конференцији за медије пред почетак турнира говорили су председник организационог одбора меморијала Стеван Нештицки – Миладин Пураћ, директор омладинске школе ФK Војводина Душко Грујић, председник секције ветерана Васа Пушибрк и тренер пионира Дејан Kиш.

Директор омладинске школе Душко Грујић са задовољством је потврдио да је Војводина  организовала турнир на ком ће поред домаћинске екипе учествовати и ОФК Бачка (Бачка Паланка),ОФK Беране (Црна Гора), Академија Пандев (Македонија), Академија Kлуж (Румунија) и ФK Железничар (Бања Лука).

– Ово је један велики турнир и велико нам је задовољство што ћемо га поново организовати. За разлику од прошле године, ове нас није омела корона да угостимо госте из региона, тако да ће сада учестовати и екипе из Румуније, Црне Горе, БиХ, Македоније. Турнир се одржава током три дана, у петак и у суботу преподне играју се утакмице групне фазе, потом у суботу поподне полуфинала, док се у недељу тимови боре за коначни пласман. Све протиче како смо и замислили, до четвртка ће бити све спремно. Надамо се лепом дружењу и да ће и овај турнир бити на највишем нивоу – поручио је Душко Грујић.

Председник организационог одбора турнира, Миладин Пураћ, присетио се како је као дечак гледао ту последњу утакмицу Стевана Нештицког.

– Био сам сведок те последње утакмице Стевана Нештицког те 1968. године, тада као 17-годишњак, члан омладинске екипе Војводине. Сећам се као да је то било ове године, дан пре тога А селекција Југославије је изгубила, бранио је Илија Пантелић и играли су још неки играчи Војводине. Сутрадан, на стадиону Војводине састале су се Б репрезентације Југославије и Чехословачке, Стеван Нештицки је био капитен, победио је наш тим резултатом 2:0, играло се по великом пљуску и у тешким условима. Такав терен није сметао Нештицком да покаже колики је борац и како је изгарао за екипу, то никада нисам видео ни касније, а гледао сам велики број репрезентативних и прволигашких утакмица. Мислим да би Стеван Нештицки и данас био исти играч, на врхунском нивоу, да би за њега било места и у савременом фудбалу. Сигуран сам да би имао успешну каријеру. Нажалост, сутрадан, после те утакмице, било смо на школском одмору и сазнали смо вест о тој несрећи – присетио се Миладин Пураћ.

Председник секције ветерана Војводине, Васа Пушибрк, истакао је значај и величину овог турнира за садашње и будуће генерације.

– Желим да се захвалим плејади људи, који су као прави заљубљеници овог клуба били способни да организују овај турнир, од његовог првог па до овог 39. Нама ветеранима је изузетно драго када видимо да је овај турнир постао таква традиција. Такође, поручио бих и новим генерацијама, као и будућим организаторима, садашњој управи клуба, да следеће године подигну организацију овог турнира на још један виши ниво. Kроз школу Војводине прошло је толико великих играча, још из периода и када сам ја играо, па све до данас, и величина нашег клуба и овог турнира, за 40. јубиларни наредне године, заслужује да буде још већи. Ја лично сам емотивно везан за Стеву као играча, као његов савременик, а још више је то био Илија Пантелић, који је био и његов близак пријатељ. Управо покојном Илији Пантелићу треба да се дивимо и одамо признање на иницијативи да овај турнир заживи и траје толико дуго. У његову част основан је и клуб Стеван Нештицки, у једном месту недалеко од Ниша и ми смо и ове године позвали њихове ветеране да буду наши гости – истакао је Васа Пушибрк.

Тренер пионира Дејан Kиш истакао је да је за њега и његову екипу част да бране боје Војводине на овом турниру.

– Привилегија и част је учестовати на једном оваквом турниру. С обзиром на то да нисмо били учесници великих турнира због немогућности путовања, и дечаци рођени 2007. и ја као тренер, једва чекамо да турнир почне. Kао прошлогодишњим освајачима имамо обавезу да оправдамо величину клуба који представљамо и верујемо да ћемо успети у томе. Дечаци су свесни обавеза, величине турнира и не сумњам да ће бити прави – рекао је тренер пионира Дејан Kиш.

Овај, 39. меморијални турнир одржаће се од 11. до 13. јуна. Прва утакмица на програму је у петак у 8:30 између Војводине и ОФК Беране, а свечано отварање на програму је истог дана у 16 часова.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика приватности.
I Accept