Fudbalski klub Vojvodina predstojećeg vikenda organizuju još jedan, 39. memorijalni turnir u čast Stevana Neštickog.

Stevan Nešticki je rođen 1. januara 1944. godine, a za Vošu je nastupao od 1962. do 1968. godine. Bio je član čuvene šampionske generacije iz 1966, a dres „stare dame“ nosio je preko 200 puta. Nažalost, poginuo je 29. aprila 1968. u saobraćnoj nezgodi. Na inicijativu njegovog tadašnjeg saigrača i velikog prijatelja, Ilije Pantelića, Vojvodina je organizovala memorijalni turnir u njegovu čast, koji i dan danas sa sobom čuva sećanje i uspomenu na jednog od najboljih u istoriji „stare dame“.

Na današnjoj konferenciji za medije pred početak turnira govorili su predsednik organizacionog odbora memorijala Stevan Nešticki – Miladin Purać, direktor omladinske škole FK Vojvodina Duško Grujić, predsednik sekcije veterana Vasa Pušibrk i trener pionira Dejan Kiš.

Direktor omladinske škole Duško Grujić sa zadovoljstvom je potvrdio da je Vojvodina  organizovala turnir na kom će pored domaćinske ekipe učestvovati i OFK Bačka (Bačka Palanka),OFK Berane (Crna Gora), Akademija Pandev (Makedonija), Akademija Kluž (Rumunija) i FK Železničar (Banja Luka).

– Ovo je jedan veliki turnir i veliko nam je zadovoljstvo što ćemo ga ponovo organizovati. Za razliku od prošle godine, ove nas nije omela korona da ugostimo goste iz regiona, tako da će sada učestovati i ekipe iz Rumunije, Crne Gore, BiH, Makedonije. Turnir se održava tokom tri dana, u petak i u subotu prepodne igraju se utakmice grupne faze, potom u subotu popodne polufinala, dok se u nedelju timovi bore za konačni plasman. Sve protiče kako smo i zamislili, do četvrtka će biti sve spremno. Nadamo se lepom druženju i da će i ovaj turnir biti na najvišem nivou – poručio je Duško Grujić.

Predsednik organizacionog odbora turnira, Miladin Purać, prisetio se kako je kao dečak gledao tu poslednju utakmicu Stevana Neštickog.

– Bio sam svedok te poslednje utakmice Stevana Neštickog te 1968. godine, tada kao 17-godišnjak, član omladinske ekipe Vojvodine. Sećam se kao da je to bilo ove godine, dan pre toga A selekcija Jugoslavije je izgubila, branio je Ilija Pantelić i igrali su još neki igrači Vojvodine. Sutradan, na stadionu Vojvodine sastale su se B reprezentacije Jugoslavije i Čehoslovačke, Stevan Nešticki je bio kapiten, pobedio je naš tim rezultatom 2:0, igralo se po velikom pljusku i u teškim uslovima. Takav teren nije smetao Neštickom da pokaže koliki je borac i kako je izgarao za ekipu, to nikada nisam video ni kasnije, a gledao sam veliki broj reprezentativnih i prvoligaških utakmica. Mislim da bi Stevan Nešticki i danas bio isti igrač, na vrhunskom nivou, da bi za njega bilo mesta i u savremenom fudbalu. Siguran sam da bi imao uspešnu karijeru. Nažalost, sutradan, posle te utakmice, bilo smo na školskom odmoru i saznali smo vest o toj nesreći – prisetio se Miladin Purać.

Predsednik sekcije veterana Vojvodine, Vasa Pušibrk, istakao je značaj i veličinu ovog turnira za sadašnje i buduće generacije.

– Želim da se zahvalim plejadi ljudi, koji su kao pravi zaljubljenici ovog kluba bili sposobni da organizuju ovaj turnir, od njegovog prvog pa do ovog 39. Nama veteranima je izuzetno drago kada vidimo da je ovaj turnir postao takva tradicija. Takođe, poručio bih i novim generacijama, kao i budućim organizatorima, sadašnjoj upravi kluba, da sledeće godine podignu organizaciju ovog turnira na još jedan viši nivo. Kroz školu Vojvodine prošlo je toliko velikih igrača, još iz perioda i kada sam ja igrao, pa sve do danas, i veličina našeg kluba i ovog turnira, za 40. jubilarni naredne godine, zaslužuje da bude još veći. Ja lično sam emotivno vezan za Stevu kao igrača, kao njegov savremenik, a još više je to bio Ilija Pantelić, koji je bio i njegov blizak prijatelj. Upravo pokojnom Iliji Panteliću treba da se divimo i odamo priznanje na inicijativi da ovaj turnir zaživi i traje toliko dugo. U njegovu čast osnovan je i klub Stevan Nešticki, u jednom mestu nedaleko od Niša i mi smo i ove godine pozvali njihove veterane da budu naši gosti – istakao je Vasa Pušibrk.

Trener pionira Dejan Kiš istakao je da je za njega i njegovu ekipu čast da brane boje Vojvodine na ovom turniru.

– Privilegija i čast je učestovati na jednom ovakvom turniru. S obzirom na to da nismo bili učesnici velikih turnira zbog nemogućnosti putovanja, i dečaci rođeni 2007. i ja kao trener, jedva čekamo da turnir počne. Kao prošlogodišnjim osvajačima imamo obavezu da opravdamo veličinu kluba koji predstavljamo i verujemo da ćemo uspeti u tome. Dečaci su svesni obaveza, veličine turnira i ne sumnjam da će biti pravi – rekao je trener pionira Dejan Kiš.

Ovaj, 39. memorijalni turnir održaće se od 11. do 13. juna. Prva utakmica na programu je u petak u 8:30 između Vojvodine i OFK Berane, a svečano otvaranje na programu je istog dana u 16 časova.