Fudbaleri Vojvodine danas će odigrati treću prijateljsku utakmicu na pripremama u Sloveniji. Od 18 časova, na stadionu u Slovenskim Konjicama, rival crveno-belih biće ekipa Kopera iz istoimenog grada, koja je aktuelni vicešampion svoje zemlje.

Koper je osnovan još daleke 1920. godine pod imenom Cirkolo sportivo kapodistrija, a osnovali su ga lokalni studenti, radnici i ribari. Tokom svoje istorije, Koper je više puta menjao ime i ponekad se čak i fuzionisao sa drugim klubovima iz ovog mesta, a sadašnji naziv je dobio 2002. godine. Nakon toga je opet menjao ime u Anet Koper i Luka Koper, da bi naziv Koper ponovo preuzeo tek 2017. godine.

Ovaj klub je do sada osvojio osam trofeja u svojoj istoriji, s obzirom na to da njegove vitrine krase jedna titula šampiona, pet Kupova i dva Superkupa Slovenije. Koper je jedan od pet slovenačkih klubova koji su uspeli da osvoje sva tri domaća takmičenja.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim klubom jeste period između 2004. i 2006. godine, s obzirom na to da je tada proživljavao praktično istu sudbinu kao i Vojvodina. Naime, u tom periodu, klub je bio praktično pred gašenjem, ali su ga od toga spasili navijači koji su preuzeli većinu u Skupštini kluba i postavili novu upravu, pod kojom je klub krenuo uzlaznom putanjom. U sezoni 2005/06, rukovođenje Koperom je preuzeo Milan Mandarić, koji je isplatio sve dugove koje je klub imao u tom trenutku.

Prošle sezone, Koper je zauzeo drugo mesto u prvenstvu Slovenije, iako se sve do poslednjeg kola borio sa Mariborom za šampionsku titulu. Drugo mesto je omogućilo Koperu nastup u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije predstojeće sezone, u kojem će se sastati sa ekipom Vaduca iz Lihtenštajna.

Ekipa Kopera igra na stadionu „Bonifika“ kapaciteta 4.047 mesta i kod kuće nastupa u žuto-plavoj, a u gostima u crno-beloj opremi. Trener ekipe je 42-godišnji Slovenac Zoran Zeljković, koji na raspolaganju ima sastav čija se vrednost procenjuje na oko 5,88 miliona evra. Osim domaćih fudbalera, njegov tim trenutno čine još i šestorica igrača iz Hrvatske, dvojica sa Jamajke i po jedan iz Portugalije, Nigerije i Gambije.

Što se tiče ekipe Vojvodine, u odnosu na utakmicu protiv Marice, crveno-beli su sada jači za Mladena Devetka i Mamadua Traorea, a u rad sa ekipom se u međuvremenu uključio i Iv Baraj, kao i Milan Lazarević, pa ostaje da se vidi da li će i neko od njih dobiti priliku da zaigra na ovom meču. Na prethodne dve utakmice, trener Rastavac je davao šansu dvema različitim postavama da odigraju po 45 minuta, ali se očekuje da danas ipak neće ravnopravno podeliti minutažu.

Utakmicu će direktno prenositi Arena premium 1 i Novosadska TV, a meč će moći da se gleda i na „Youtube“ kanalu FK Vojvodina preko linka: