Након двонедељне репрезентативне паузе, фудбалери Војводине у суботу гостују екипи Спартака у седмом колу Моцарт Бет Супер лиге Србије.

Ипак, овај меч је у сенци лошег здравственог стања Џонатана Болингија, који је хитно збринут у Институту у Сремској Каменици, па је тим поводом на конференцији за медије најпре говорио клупски лекар Борко Вукосав.

– Након утакмице са Радничким 1923, Болинги је отпутовао у Киншасу на репрезентативне обавезе са селекцијом ДР Конга, након чега се вратио у ноћи, 14. септембра. По доласку је пријавио да се лоше осећа и одмах је пребачен на Ургентни центар КЦ Војводине, где је урађена детаљна и комплетна дијагностика. Због тешког здравственог стања, конзилијум лекара је одлучио да Болинги буде пребачен на Институт за плућне болест у Сремској Каменици, где је примљен у јединици интензивне нeге. Тамо је додатно подвргнут детаљној дијагностици. Његово стање је озбиљно, тешко, али добро и ја сам задовољан што је на најбољем могућем месту. О његовом здрављу брине тим специјалиста који има енормно искуство за лечење у оваквом стању. Сви се надамо да ће се Џонатан извући и пребродити ово тешко стање. Узроци су непознати, у току су и даље детаљне анализе, сви досадашњи тестови до сада су негативни. Прати се и епидемиолошка ситуација у Киншаси, у контакту смо са његовим лекарима у репрезентацији и локалним докторима. Терапија је у току. Наш медицински тим је у константном контакту са лекарима у Институту, и чекамо даљи развој догађаја – рекао је др Борко Вукосав.

Потом се присутнима обратио и тренер Ранко Поповић, који је послао речи подршке Џонатану Болингију.

– Када добијете овакве вести, онда је утакмица у другом плану. Мисли свих нас усмерене су ка Болију и желимо му да се што пре опорави. Ова ситуација треба да буде и мотивација за све нас и да одиграмо и за њега. Не сумњам да ће он своју утакмицу да добије. Када се десе овакве ствари, подсетимо се на приоритете у животу – рекао је Ранко Поповић.

Он се потом осврнуо на саму утакмицу у Суботици.

– Ми смо се за утакмицу припремили на најбољи могући начин и желим да се захвалим председнику и клубу што су нам омогућили да одрадимо мини припреме током ове паузе, ван Новог Сада. Мени је то значило са више аспекта, јер од како сам дошао, нисам имао ни много прилике да упознам екипу. За утакмицу са Спартаком знамо све, као и они о нама. Мени је најважније шта ћемо ми да радимо. Ако будемо поновили ово што смо радили на припремама, верујем да ће бити позитиван резултат. Спартак је током ове паузе потписао тројицу озбиљних играча, што је доказ да клуб озбиљно ради. Ја сам у пријатељским односима са Спартаком и ова утакмица за мене има посебан значај – рекао је Поповић.

Тренер Воше посебно је задовољан како је екипа одговорила на његове захтеве на мини припремама током ове паузе.

– Радили смо у многим сегментима, а драго ми је ако играчи то осете и примете напредак. За седам дана може много да се уради ако сви гледамо у истом смеру. Ми смо додатно наговестили у ком правцу хоћемо да идемо. Седам дана није много, али може да буде довољно. Основ свега је физичка спрема, на којој смо морали да радимо. Играчи су напунили батерије и мени је драго да играчи неке ствари на терену могу да раде у некој другој брзини, а не као до сада. Пауза нам је изузетно пријала, ако изузмемо овај случај са Болингијем. Било би најлепше да он сутра буде још боље, а ми да победимо и да га сачекамо да се ускоро врати – истакао је Поповић.

Он се осврнуо и на одлазак Николе Чумића који је данас потписао за Рубин из Казања.

– Изузетно ми је жао што је отишао, а с друге стране и драго због њега. Чумићу је било тешко што је отишао, много смо причали, остварили смо за кратко време сјајан контакт. Он је радио невероватно током ових седам дана, такву промену нисам очекивао. Ако он то тамо примени, као што је почео да ради, биће то један нови играч. Он ће нама много недостајати, јер је био и наш капитен. Али, то је као када вам дете оде на факултет, ми треба да будемо срећни због његовог наредног корака у каријери. Што се тиче замене, колико смо ми играча гледали, тражили и на крају смо се сложили да ако не можемо да доведемо играча за Војводину, онда боље да га не доводимо. Ја знам да то причам против себе, јер нам је квалитет неопходан, али исто тако не желимо да нам дају било каквог играча. Видим мотивацију код свих у клубу, код председника и спортског директора. Верујемо у овај тим, идемо ка напред и да ће овај тим бити све бољи и бољи – нагласио је Поповић.

Утакмица Спартак – Војводина на програму је у суботу у 20.15.