Фудбалска федерација Италије промовисала је чувеног тренера Вујадина Бошкова у члана „Куће славних“.

Награда, установљена са намером ширења и афирмације италијанског фудбала, на пролеће ће имати десето издање. По правилима, односи се на фудбалере и тренере заслужне за раст и развој најпопуларнијег спорта на Апенинима и промоцију Италије у свету.

Комисија, састављена од еминентних новинара, директора новинских кућа и представника синдиката штампе, одлучила је овог пута да место у галерији незаборавних обезбеди и Вујадину Бошкову. Породица Бошков примиће посебну Награду сећања.

Велики тренер радио је непуних 14 година у Италији – водио Асколи, Сампдорију, Рому, Наполи и Перуђу.

Са клубом из Ђенове имао је највише успеха, 1989. освојио је Куп победника купова, 1991. Скудето, а годину дана касније играо са Барселоном у финалу Лиге шампиона (0:1).

Водио је и мадридски Реал, шампионски ловор у Шпанији, заједно са купом, освајао 1980, трофеје је уписивао и у СФР Југославији и Холандији.

Италијани су увек према Бошкову гајили нескривену емоцију. Омиљен, као тренер, саговорник, аналитичар и фудбалски филозоф, често је у надахнутим разговорима са новинарима објашњавао феномене најпопуларнијег спорта на себи својствен начин. Хумором и мислима, оставио је дубок траг на Апенинима, Шпанији и просторима бивше Југославије.

Цитати са његових конференција се препричавају попут фраза из „Алана Форда“, па се тако памте оне попут: „Крај је када судија одсвира крај“, „Боље изгубити 4:0, него 5:0“.

„Фудбал је непредвидљив, јер све утакмице почињу резултатом 0:0“, речи су које се приписују Вујкету, а у сличном маниру је и она како „у предстојећој утакмици можемо победити, одиграти нерешено или изгубити“.

Негде у легенди остаје записана и она математичка: „Боље изгубити 6:0 него шест пута по 1:0“.

На крају, прича се увек враћа тамо где све почиње – на прву љубав:

„Војводина је на једној страни, а сви остали су на другој. Тако је било и тако ће заувек остати. Волим и поштујем све клубове у којима сам био играч и тренер, али само је Војводина – једна једина“.

Легендарни Вујадин Бошков рођен је 1931. године у Бегечу, а преминуо је 2014. у Новом Саду.

Промоција чланова десете генерације италијанске Куће славних очекује се на свечаности у Риму, у априлу, или мају.