Fudbalska federacija Italije promovisala je čuvenog trenera Vujadina Boškova u člana „Kuće slavnih“.

Nagrada, ustanovljena sa namerom širenja i afirmacije italijanskog fudbala, na proleće će imati deseto izdanje. Po pravilima, odnosi se na fudbalere i trenere zaslužne za rast i razvoj najpopularnijeg sporta na Apeninima i promociju Italije u svetu.

Komisija, sastavljena od eminentnih novinara, direktora novinskih kuća i predstavnika sindikata štampe, odlučila je ovog puta da mesto u galeriji nezaboravnih obezbedi i Vujadinu Boškovu. Porodica Boškov primiće posebnu Nagradu sećanja.

Veliki trener radio je nepunih 14 godina u Italiji – vodio Askoli, Sampdoriju, Romu, Napoli i Peruđu.

Sa klubom iz Đenove imao je najviše uspeha, 1989. osvojio je Kup pobednika kupova, 1991. Skudeto, a godinu dana kasnije igrao sa Barselonom u finalu Lige šampiona (0:1).

Vodio je i madridski Real, šampionski lovor u Španiji, zajedno sa kupom, osvajao 1980, trofeje je upisivao i u SFR Jugoslaviji i Holandiji.

Italijani su uvek prema Boškovu gajili neskrivenu emociju. Omiljen, kao trener, sagovornik, analitičar i fudbalski filozof, često je u nadahnutim razgovorima sa novinarima objašnjavao fenomene najpopularnijeg sporta na sebi svojstven način. Humorom i mislima, ostavio je dubok trag na Apeninima, Španiji i prostorima bivše Jugoslavije.

Citati sa njegovih konferencija se prepričavaju poput fraza iz „Alana Forda“, pa se tako pamte one poput: „Kraj je kada sudija odsvira kraj“, „Bolje izgubiti 4:0, nego 5:0“.

„Fudbal je nepredvidljiv, jer sve utakmice počinju rezultatom 0:0“, reči su koje se pripisuju Vujketu, a u sličnom maniru je i ona kako „u predstojećoj utakmici možemo pobediti, odigrati nerešeno ili izgubiti“.

Negde u legendi ostaje zapisana i ona matematička: „Bolje izgubiti 6:0 nego šest puta po 1:0“.

Na kraju, priča se uvek vraća tamo gde sve počinje – na prvu ljubav:

„Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj. Tako je bilo i tako će zauvek ostati. Volim i poštujem sve klubove u kojima sam bio igrač i trener, ali samo je Vojvodina – jedna jedina“.

Legendarni Vujadin Boškov rođen je 1931. godine u Begeču, a preminuo je 2014. u Novom Sadu.

Promocija članova desete generacije italijanske Kuće slavnih očekuje se na svečanosti u Rimu, u aprilu, ili maju.