Председник ФК Војводина Драгољуб Збиљић и члан УО Љубомир Апро одржали су данас конференцију за медије на којој су говорили о свим важним темама унутар клуба.

Као што је познато, нападач Војводине Џонатан Болинги и даље се налази у тешком здравтвеном стању и то је била прва тема на данашњој конференцији.

– Најважнија од свих тема је здравствено стање Џонатана Болингија. Он је још увек у вештачкој коми, пошто је данас снимак плућа значајно бољи, очекујемо да кроз дан или два почне процес враћања у свесно стање и да након тога знамо прецизније његову ситуацију. Најтежи период, иако још увек није потпуно стабилно, прошао је прошлог четвртка и битно је да у овом тренутку добијамо позитивне сигнале. Желим да се захвалим свим запосленима на Институту за плућне болести у Сремској Каменици, заиста су учинили све што је до њих и јавно им се захваљујем у име свих нас. Надам се да ћемо Болингија ускоро добити и на терену – почео је Збиљић.

Реконструкција „Карађорђа“ 

Реконструкција стадиона „Карађорђе“ ипак неће стартовати 1. октобра, а први човек клуба образложио је детаљан план.

– Интензивно се воде разговори између ФС Србије, Града Новог Сада и ФК Војводина и из адмистративних разлога помера се почетак радова на реконструкцији „Карађорђа“, те ћемо ми до краја ове полусезоне играти на нашем стадиону. Радови су били планирани од 1. октобра, а до тада ће тек бити расписани тендери за извођача радова, тако да сама процедура траје месец, месец и по дана, након тога следи потпис уговора највероватније у децембру. Од јануара ћемо да видимо шта ће бити, али нећемо да прецизирамо датуме. Оно што сигурно знамо јесте да имамо 150 милиона динара обезбеђено од Града Новог Сада и 150 од ФС Србије. Добићемо хибридни терен и све што је потребно за његово одржавање и заиста се захваљујем Граду Новом Саду и ФС Србије. Важно је истаћи да реконструкција ван терена, на стадиону, коштају 540 милиона, недостаје нам око 390 милиона и треба да видимо са Владом Србије и Градом колико новца може да буде издвојено, те да ли треба да смањимо пројекат на ниво оног што може да нам буде обезбеђено. Стадион је градски, дакле, очекујемо да се то среди. Ако бисмо обезбедили сва средства, то би било феноменално, да стогодишњицу „Карађорђа“ прославимо са УЕФА 4 стандардом. План је да за тих 540 милиона добијемо све што нам треба – клупски музеј, нову просторију за медије и све што УЕФА захтева за тај УЕФА 4 стандард – рекао је Збиљић.

Укупан дуг преполовљен, од трансфера близу шест милиона овог лета

Он се осврнуо и на детаљан финансијски извештај од доласка на чело клуба, у јуну прошле године.

– Такође, важно је да кажемо да смо од маја прошле године уложили много и успут стабилизовали клуб. Обезбеђен је нови аутобус, потом терен са вештачком травом, а сад је у плану да се среди и терен број један са природном травом. Обезбедили смо додатни мир у раду, а и желимо да озеленимо простор и да затворимо наш комплекс. Апелујемо и родитеље да пусте тренере из наше омладинске школе да раде свој посао најбоље што умеју. Такође, апелујем родитељим да престану са лобирањем, јер не утичу ни најмање на мене. Не постижу тиме ништа, морамо да пустимо струку да раде свој посао.  За мене је била важна тема да појасним своје изјаве како не би дошло до неразумевања. Добијам велики број порука од навијача. Када сам дошао у клуб 1. јуна 2022, клуб је био негативан са милијарду и 300 милиона, без обезбеђених средстава за прошлу годину, што је износило негде око 800 милиона. Ја сам изјавио да ћемо ми у овом мандату да урадимо све што је до нас, да у нашој последњој годину 2025/26 нападнемо титулу у Србији. Не разумем јавност ни навијаче, који ми пишу што најављујем титулу, а играмо све лошије. Ми се бавимо уређењем клуба, јако ми је важно да знате да је клуб у овом тренутку, на данашњи дан у плусу 280 милиона динара. Када пројектујемо све трошкове, на крају године би требало да будемо око 300 милиона у плусу у 2023, уз сва улагања у инфраструктуру и појачања вредности капитала. Укупан губитак који очекујемо на крају ове године процењујемо на око 600 милиона и нама треба још једна оваква година. Трансфери, финансијска стабилизација да бисмо били на нули како бисмо подигли буџет за тим са 6,5 милиона евра, до осам или 10, 12 у сезони 2025/26, тада ћемо пробати да нападнемо титулу. Црвена звезда, Партизан, Чукарички, ТСЦ раде своје, не можемо да обећамо ништа, али могу да кажем да нам буџет од 12 милиона евра омогућује да направимо тим достојан борбе за трофеје. Зато ми је врло битно да ме јавност разуме и да када причамо од тој сезони 2025/26 прецизно знамо у ком правцу идемо – нагласио је Збиљић.

Председник Војводине изразио је по ко зна који пут што је на челу клуба и поновио да је износ трансфера овог лета близу шест милиона евра, те да је „стара дама“ једна од најстабилнијих у земљи.

– Ако неко мисли да је лако бити први човек Војводине, онда се вара. Ја овде више ствари овде не дам него дозвољавам, више отпуштам него што примам, више продајем играче него што доводим, али шта радим, па радим консолидацију. 5,68 милиона евра је износ трансфера у овом прелазном року ФК Војводина, а оно што је још важније, задржали смо проценте од наредних продаја играча. Сваки који је отишао, остајемо власници уговора од 10-12, 15 или чак 20% као што је случај код Чумића, а сви ти играчи су млади и тек треба да се афирмишу. Са сигурношћу изјављујем да је тешко, али и лепо бити овде. Сви играчи су наши, и они који играју у Младости ГАТ и Кабелу, и када урадите просек свих играча под уговором у ФК Војводина ми смо на 22 године. Седам играча од тога два млада репрезентативца играју за Младост ГАТ, 75% буџета тог клуба је наше, пола стручног штаба је наше. Зашто? Па да би знали да ли следеће године имамо левог штопера и да ли је Дробњак задовољио. Сада могу да вам кажем да имамо левог штопера, Лука Дробњак је играч за Војводину. Гледам утакмице Младости и зовем јавност да дође да гледа. Абаџија игра одлично, Ковачев такође. Војводина има ширину. Ја знам да ово није добро што причам јер . Не пропада ништа, ми имамо 5,5 милиона евра на рачуну и ми смо потпуно стабилни. Струка ради свој посао и прави планове за јануар и јун наредне године. Нећу да доводимо странце на позицијама где имамо наше играче од 18, 19 или 20 година. Хоћемо да склопимо тим, доћи ће три странца или наша играча која ваљају, али морате да знате да прво морамо да мислимо на средства. Хвала и држави Србији, Поштанска штедионица је постала златни спонзор клуба, видели сте претходних дана. Не дугујемо никакве порезе према држави. Ми смо добили кредит када смо дошли од 2,5 милиона, од тога смо вратили 2,2 и тих 300 хиљада имамо на рачуну и није тачно да смо задужени. Војводина, ТСЦ и Чукарички су тренутно најстабилнији клубови у држави – истиче Збиљић.

Резулатати морали да буду бољи

Он не крије да није задовољан резултатима на почетку ове сезоне и сматра да је јединство на трибинама први корак ка бољим резултатима.

– Што се тиче резултата, нисам задовољан. Мислим да смо могли више, да смо склопили тим и да смо могли да прођемо АПОЕЛ. Општи утисак је био да је АПОЕЛ био бољи тим, након тога смо наставили да тонемо. Хвала Ранку Поповићу који је пристао да дође у тешком тренутку. Потребно је да нам се врати енергија на стадиону. У суботу је бесплатан улаз, потребна нам је подршка и за Џонатана Болингија али и за све људе запослене на Институту за плућне болести који се њима баве 24 сата. И било би лепо да на почетку утакмице добију велики аплауз, као и сам Џонатан, за кога верујем да ће тада бити у свесном стању. Потребна је подршка и мени. Ја се овде у Србији борим са разним изазовима. Јавност 90% не зна све, а каже да је овај тим лошији од прошлогодишњег, а није лошији, само треба да верујемо у њих. Замислите како би било вама да вам неко сваки дан прича да ништа не знате, па ни ви не бисте знали све што знате. Нама су сви бољи. Ми смо одлично склопљен тим, немамо среће, Гиорбелидзе повређен, Кајевић био повређен, Болинги се бори за живот, имамо тих проблема непредвиђених. Хајдемо да покажемо сви као један да нам је стало. Хвала и навијачима са северне трибине који су били јуче у посети код мене и затражили да целокупни УО у суботу дође на стадион да покажемо да смо сви заједно. Хоћемо да покажемо да смо једна породица и да нам је стало – поручио је Збиљић.

Нове активности од 1. октобра

Са маркетиншке стране, најавио је нове акције и активности.

– Велика акција „Ти си моја прва љубав“, креће 1. октобра. Промоција нових дресова, 110 година клуба, 100 година „Карађорђа“. Маркетинг тим ради вредно, нису нестали и од 1. октобра ћете видети све. До краја године играмо у Новом Саду, што ме ипак радује. Имамо много мотива да покажемо да је Војводина наша љубав. Може неком да се не свиђа Збиљић или Бајатовић, не мора нама да тапшу, али дајмо подршку играчима – додао је он.

Присутнима се потом обратио и члан УО Љубомир Апро који је подвукао да је Војводина додатно појачала своју стабилност и да иде према напред.

– Задесило нас је пуно пехова, повреда, а трансфери који су реализовани су у интересу клуба. Трансфер Николе Чумића у Рубин је један од највећих у историји клуба. И не треба заборавити да имамо проценат од будућег његовог трансфера. Једноставно, нисмо прихватили прву понуду, друга је била врло коректна. Ми очекујемо да Чумић у наредном трансферу и да Војводина од њега приходује значајна средства. Остали који су отишли добили су зелено светло од стране стручног штаба. Војводина је такође довела озбиљна појачања, Кембел је најбржи играч у првенству, може да игра на две, три позиције. Вукановић је проверен играч. Овим пеховима ће ваљда бити крај. У Суботици смо одиграли добру утакмицу, нисмо имали среће. Играмо агресивније, ангажованије, играчи се боре за грб Војводине што је помак који не сме да се заборави. То што део јавности има негативно мишљење није ништа ново, ја сам дуго у клубу и дешавало се и раније да када је Управни одбор уједињен, буде негативних и непримерених коментара. Војводина ће следеће године славити велики јубилеј, Војводина је најстарији грађански клуб у земљи, богату историју. Бити у овом клубу је велика привилегија. Морам да се захвалим и да истакнем да господин Драгољуб Збиљић улаже велике напоре, као и господин Душан Бајатовић, са којим сам овде седам година, чине све да консолидују Војводину. Воша је сада за пример свима у лиги. Чека нас 100 година „Карађорђа“ и очекујем да када буде реконструисан буде за понос свим навијачима, а то је све захваљујући председнику, директору и Управном одбору – нагласио је Љубомир Апро.

Кабић тражио да оде, Букинцу нови уговор

Председник Збиљић се потом осврнуо на одлуку да прода Уроша Кабића Црвеној звезди и открио да Стефан Букинац није исти случај.

– Од како сам ја у клубу, Kабића нису видела два тренера у 11. Један, који је био ту када су трајали преговори, није га видео ни у 20 играча Војводине. Његова нето плата је била већа од 90 играча. Трансфер је требало да буде у ЛАСK, повукли су понуду, нешто раније и Болоња. Дошла је и понуда од Црвене звезде и то добра, једино код наших навијача буди отпор име клуба. Али, ако га тренер не види, а играч је скуп, добије добру понуду, одлучили смо се једногласно на продају. Играч, његов отац и агент су изразили жељу да се трансфер деси направили смо одличан трансфер, још само да га наплатимо и све је одлично. Што се тиче Стефана Букинца, он жели да остане у Војводини, што је врло битно. Његов агент га жели у Војводини, тренер га види у стартних 11 када исправи неке дефанзивне ствари. Њему нудимо нови уговор на четири године, видимо га као будућност клуба. Уколико имате играча којег шеф стручног штаба не види и играча којег види, онда је одлука јасна. Пуна подршка за Стефана Букинца и очекујем да се у наредним данима договоримо – објаснио је Збиљић.

Први човек клуба очекује скок на табели и верује у бољу форму у наредном периоду.

– За мене је изненађење Партизан, нисам их очекивао тако високо. ТСЦ и Чукарички имају утакмице у Европи и очекујем да их стигне мало и умор и да ће да изгубе неке бодове. Али ми морамо да гледамо себе. Наш најбољи играч Урош Николић није у форми, а када је он у форми, то је друга прича. Нама је потребно да кренемо да освајамо бодове, да пробијемо малер који се дешава, треба нам можда једна победа од 4:0. Малбашић је у одличној форми, чекамо Грузијац да се ооправи од повреде, Зукић је такође у паду форме. Имамо три битне утакмице, ако узмемо седам бодова, ми смо у топ 5, а што и не свих девет. Идемо корак по корак, важно да екипа ради у миру, припреме на Златибору су добро дошле. Очекујем да Кембел и Вукановић донесу квалитет. А што се тиче позиције на крају сезоне, па, друго или треће место, ако лицитирамо. Ми на пролеће не можемо овако лоше да играмо – истиче Збиљић.

Статуси Ђорђевића, избор капитена и голмана

Објаснио је и статус Стефана Ђорђевића, те потврдио да је шеф стручног штаба бирао новог капитена и заменика.

– Стефан Ђорђевић је теже прихватио скидање капитенске траке, што је учинио шеф стручног штаба, а ми из Управе смо подржали. Сада је ту у протоколу, видели сте га на клупи у Суботици, тако да, он је играч Војводине и то лиценциран. Шеф стручног штаба је добио потпуно овлашћење у избору капитена, а то је Малбашић, заменик је Росић. Пуна подршка за све њих – истиче председник Воше.

Он је открио да су летошње припреме у Словенији негативно утицале на расплет ситуације на старту сезоне.

– Не видим сврху тих припрема јер смо на њих потрошили 150.000 евра, а са тих припрема је отишло 16 играча. Ако бих нешто мењао, не бих слао припреме нигде ван Новог Сада – објаснио је Збиљић.

Новац од трансфера Сергеја Милинковић-Савића биће највероватније уплаћен почетком наредне године.

– Не. Очекујемо и тај новац од милиона и сто хиљада, а то неће бити пре марта, априла. Ако не дође сада, нека дође када дође. Мислим да је тачна цифра 1.125.000 евра – открио је.

За крај, председник је говорио и о статусу голмана Лазара Царевића и његовој конкуренцији.

– Видећемо став Ранка Поповића, мислим да он има конкуренцију у Пушкићу и Тороману, али то је одлука тренера. Не бих се изненадио да Тороман буде голман у наредном периоду. Али, пуна подршка и за Царевића, он нас је много пута спасио. Није био његов дан. На тренеру је да одлучи – закључио је Драгољуб Збиљић.