Predsednik FK Vojvodina Dragoljub Zbiljić i član UO Ljubomir Apro održali su danas konferenciju za medije na kojoj su govorili o svim važnim temama unutar kluba.

Kao što je poznato, napadač Vojvodine Džonatan Bolingi i dalje se nalazi u teškom zdravtvenom stanju i to je bila prva tema na današnjoj konferenciji.

– Najvažnija od svih tema je zdravstveno stanje Džonatana Bolingija. On je još uvek u veštačkoj komi, pošto je danas snimak pluća značajno bolji, očekujemo da kroz dan ili dva počne proces vraćanja u svesno stanje i da nakon toga znamo preciznije njegovu situaciju. Najteži period, iako još uvek nije potpuno stabilno, prošao je prošlog četvrtka i bitno je da u ovom trenutku dobijamo pozitivne signale. Želim da se zahvalim svim zaposlenima na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, zaista su učinili sve što je do njih i javno im se zahvaljujem u ime svih nas. Nadam se da ćemo Bolingija uskoro dobiti i na terenu – počeo je Zbiljić.

Rekonstrukcija „Karađorđa“ 

Rekonstrukcija stadiona „Karađorđe“ ipak neće startovati 1. oktobra, a prvi čovek kluba obrazložio je detaljan plan.

– Intenzivno se vode razgovori između FS Srbije, Grada Novog Sada i FK Vojvodina i iz admistrativnih razloga pomera se početak radova na rekonstrukciji „Karađorđa“, te ćemo mi do kraja ove polusezone igrati na našem stadionu. Radovi su bili planirani od 1. oktobra, a do tada će tek biti raspisani tenderi za izvođača radova, tako da sama procedura traje mesec, mesec i po dana, nakon toga sledi potpis ugovora najverovatnije u decembru. Od januara ćemo da vidimo šta će biti, ali nećemo da preciziramo datume. Ono što sigurno znamo jeste da imamo 150 miliona dinara obezbeđeno od Grada Novog Sada i 150 od FS Srbije. Dobićemo hibridni teren i sve što je potrebno za njegovo održavanje i zaista se zahvaljujem Gradu Novom Sadu i FS Srbije. Važno je istaći da rekonstrukcija van terena, na stadionu, koštaju 540 miliona, nedostaje nam oko 390 miliona i treba da vidimo sa Vladom Srbije i Gradom koliko novca može da bude izdvojeno, te da li treba da smanjimo projekat na nivo onog što može da nam bude obezbeđeno. Stadion je gradski, dakle, očekujemo da se to sredi. Ako bismo obezbedili sva sredstva, to bi bilo fenomenalno, da stogodišnjicu „Karađorđa“ proslavimo sa UEFA 4 standardom. Plan je da za tih 540 miliona dobijemo sve što nam treba – klupski muzej, novu prostoriju za medije i sve što UEFA zahteva za taj UEFA 4 standard – rekao je Zbiljić.

Ukupan dug prepolovljen, od transfera blizu šest miliona ovog leta

On se osvrnuo i na detaljan finansijski izveštaj od dolaska na čelo kluba, u junu prošle godine.

– Takođe, važno je da kažemo da smo od maja prošle godine uložili mnogo i usput stabilizovali klub. Obezbeđen je novi autobus, potom teren sa veštačkom travom, a sad je u planu da se sredi i teren broj jedan sa prirodnom travom. Obezbedili smo dodatni mir u radu, a i želimo da ozelenimo prostor i da zatvorimo naš kompleks. Apelujemo i roditelje da puste trenere iz naše omladinske škole da rade svoj posao najbolje što umeju. Takođe, apelujem roditeljim da prestanu sa lobiranjem, jer ne utiču ni najmanje na mene. Ne postižu time ništa, moramo da pustimo struku da rade svoj posao.  Za mene je bila važna tema da pojasnim svoje izjave kako ne bi došlo do nerazumevanja. Dobijam veliki broj poruka od navijača. Kada sam došao u klub 1. juna 2022, klub je bio negativan sa milijardu i 300 miliona, bez obezbeđenih sredstava za prošlu godinu, što je iznosilo negde oko 800 miliona. Ja sam izjavio da ćemo mi u ovom mandatu da uradimo sve što je do nas, da u našoj poslednjoj godinu 2025/26 napadnemo titulu u Srbiji. Ne razumem javnost ni navijače, koji mi pišu što najavljujem titulu, a igramo sve lošije. Mi se bavimo uređenjem kluba, jako mi je važno da znate da je klub u ovom trenutku, na današnji dan u plusu 280 miliona dinara. Kada projektujemo sve troškove, na kraju godine bi trebalo da budemo oko 300 miliona u plusu u 2023, uz sva ulaganja u infrastrukturu i pojačanja vrednosti kapitala. Ukupan gubitak koji očekujemo na kraju ove godine procenjujemo na oko 600 miliona i nama treba još jedna ovakva godina. Transferi, finansijska stabilizacija da bismo bili na nuli kako bismo podigli budžet za tim sa 6,5 miliona evra, do osam ili 10, 12 u sezoni 2025/26, tada ćemo probati da napadnemo titulu. Crvena zvezda, Partizan, Čukarički, TSC rade svoje, ne možemo da obećamo ništa, ali mogu da kažem da nam budžet od 12 miliona evra omogućuje da napravimo tim dostojan borbe za trofeje. Zato mi je vrlo bitno da me javnost razume i da kada pričamo od toj sezoni 2025/26 precizno znamo u kom pravcu idemo – naglasio je Zbiljić.

Predsednik Vojvodine izrazio je po ko zna koji put što je na čelu kluba i ponovio da je iznos transfera ovog leta blizu šest miliona evra, te da je „stara dama“ jedna od najstabilnijih u zemlji.

– Ako neko misli da je lako biti prvi čovek Vojvodine, onda se vara. Ja ovde više stvari ovde ne dam nego dozvoljavam, više otpuštam nego što primam, više prodajem igrače nego što dovodim, ali šta radim, pa radim konsolidaciju. 5,68 miliona evra je iznos transfera u ovom prelaznom roku FK Vojvodina, a ono što je još važnije, zadržali smo procente od narednih prodaja igrača. Svaki koji je otišao, ostajemo vlasnici ugovora od 10-12, 15 ili čak 20% kao što je slučaj kod Čumića, a svi ti igrači su mladi i tek treba da se afirmišu. Sa sigurnošću izjavljujem da je teško, ali i lepo biti ovde. Svi igrači su naši, i oni koji igraju u Mladosti GAT i Kabelu, i kada uradite prosek svih igrača pod ugovorom u FK Vojvodina mi smo na 22 godine. Sedam igrača od toga dva mlada reprezentativca igraju za Mladost GAT, 75% budžeta tog kluba je naše, pola stručnog štaba je naše. Zašto? Pa da bi znali da li sledeće godine imamo levog štopera i da li je Drobnjak zadovoljio. Sada mogu da vam kažem da imamo levog štopera, Luka Drobnjak je igrač za Vojvodinu. Gledam utakmice Mladosti i zovem javnost da dođe da gleda. Abadžija igra odlično, Kovačev takođe. Vojvodina ima širinu. Ja znam da ovo nije dobro što pričam jer . Ne propada ništa, mi imamo 5,5 miliona evra na računu i mi smo potpuno stabilni. Struka radi svoj posao i pravi planove za januar i jun naredne godine. Neću da dovodimo strance na pozicijama gde imamo naše igrače od 18, 19 ili 20 godina. Hoćemo da sklopimo tim, doći će tri stranca ili naša igrača koja valjaju, ali morate da znate da prvo moramo da mislimo na sredstva. Hvala i državi Srbiji, Poštanska štedionica je postala zlatni sponzor kluba, videli ste prethodnih dana. Ne dugujemo nikakve poreze prema državi. Mi smo dobili kredit kada smo došli od 2,5 miliona, od toga smo vratili 2,2 i tih 300 hiljada imamo na računu i nije tačno da smo zaduženi. Vojvodina, TSC i Čukarički su trenutno najstabilniji klubovi u državi – ističe Zbiljić.

Rezulatati morali da budu bolji

On ne krije da nije zadovoljan rezultatima na početku ove sezone i smatra da je jedinstvo na tribinama prvi korak ka boljim rezultatima.

– Što se tiče rezultata, nisam zadovoljan. Mislim da smo mogli više, da smo sklopili tim i da smo mogli da prođemo APOEL. Opšti utisak je bio da je APOEL bio bolji tim, nakon toga smo nastavili da tonemo. Hvala Ranku Popoviću koji je pristao da dođe u teškom trenutku. Potrebno je da nam se vrati energija na stadionu. U subotu je besplatan ulaz, potrebna nam je podrška i za Džonatana Bolingija ali i za sve ljude zaposlene na Institutu za plućne bolesti koji se njima bave 24 sata. I bilo bi lepo da na početku utakmice dobiju veliki aplauz, kao i sam Džonatan, za koga verujem da će tada biti u svesnom stanju. Potrebna je podrška i meni. Ja se ovde u Srbiji borim sa raznim izazovima. Javnost 90% ne zna sve, a kaže da je ovaj tim lošiji od prošlogodišnjeg, a nije lošiji, samo treba da verujemo u njih. Zamislite kako bi bilo vama da vam neko svaki dan priča da ništa ne znate, pa ni vi ne biste znali sve što znate. Nama su svi bolji. Mi smo odlično sklopljen tim, nemamo sreće, Giorbelidze povređen, Kajević bio povređen, Bolingi se bori za život, imamo tih problema nepredviđenih. Hajdemo da pokažemo svi kao jedan da nam je stalo. Hvala i navijačima sa severne tribine koji su bili juče u poseti kod mene i zatražili da celokupni UO u subotu dođe na stadion da pokažemo da smo svi zajedno. Hoćemo da pokažemo da smo jedna porodica i da nam je stalo – poručio je Zbiljić.

Nove aktivnosti od 1. oktobra

Sa marketinške strane, najavio je nove akcije i aktivnosti.

– Velika akcija „Ti si moja prva ljubav“, kreće 1. oktobra. Promocija novih dresova, 110 godina kluba, 100 godina „Karađorđa“. Marketing tim radi vredno, nisu nestali i od 1. oktobra ćete videti sve. Do kraja godine igramo u Novom Sadu, što me ipak raduje. Imamo mnogo motiva da pokažemo da je Vojvodina naša ljubav. Može nekom da se ne sviđa Zbiljić ili Bajatović, ne mora nama da tapšu, ali dajmo podršku igračima – dodao je on.

Prisutnima se potom obratio i član UO Ljubomir Apro koji je podvukao da je Vojvodina dodatno pojačala svoju stabilnost i da ide prema napred.

– Zadesilo nas je puno pehova, povreda, a transferi koji su realizovani su u interesu kluba. Transfer Nikole Čumića u Rubin je jedan od najvećih u istoriji kluba. I ne treba zaboraviti da imamo procenat od budućeg njegovog transfera. Jednostavno, nismo prihvatili prvu ponudu, druga je bila vrlo korektna. Mi očekujemo da Čumić u narednom transferu i da Vojvodina od njega prihoduje značajna sredstva. Ostali koji su otišli dobili su zeleno svetlo od strane stručnog štaba. Vojvodina je takođe dovela ozbiljna pojačanja, Kembel je najbrži igrač u prvenstvu, može da igra na dve, tri pozicije. Vukanović je proveren igrač. Ovim pehovima će valjda biti kraj. U Subotici smo odigrali dobru utakmicu, nismo imali sreće. Igramo agresivnije, angažovanije, igrači se bore za grb Vojvodine što je pomak koji ne sme da se zaboravi. To što deo javnosti ima negativno mišljenje nije ništa novo, ja sam dugo u klubu i dešavalo se i ranije da kada je Upravni odbor ujedinjen, bude negativnih i neprimerenih komentara. Vojvodina će sledeće godine slaviti veliki jubilej, Vojvodina je najstariji građanski klub u zemlji, bogatu istoriju. Biti u ovom klubu je velika privilegija. Moram da se zahvalim i da istaknem da gospodin Dragoljub Zbiljić ulaže velike napore, kao i gospodin Dušan Bajatović, sa kojim sam ovde sedam godina, čine sve da konsoliduju Vojvodinu. Voša je sada za primer svima u ligi. Čeka nas 100 godina „Karađorđa“ i očekujem da kada bude rekonstruisan bude za ponos svim navijačima, a to je sve zahvaljujući predsedniku, direktoru i Upravnom odboru – naglasio je Ljubomir Apro.

Kabić tražio da ode, Bukincu novi ugovor

Predsednik Zbiljić se potom osvrnuo na odluku da proda Uroša Kabića Crvenoj zvezdi i otkrio da Stefan Bukinac nije isti slučaj.

– Od kako sam ja u klubu, Kabića nisu videla dva trenera u 11. Jedan, koji je bio tu kada su trajali pregovori, nije ga video ni u 20 igrača Vojvodine. Njegova neto plata je bila veća od 90 igrača. Transfer je trebalo da bude u LASK, povukli su ponudu, nešto ranije i Bolonja. Došla je i ponuda od Crvene zvezde i to dobra, jedino kod naših navijača budi otpor ime kluba. Ali, ako ga trener ne vidi, a igrač je skup, dobije dobru ponudu, odlučili smo se jednoglasno na prodaju. Igrač, njegov otac i agent su izrazili želju da se transfer desi napravili smo odličan transfer, još samo da ga naplatimo i sve je odlično. Što se tiče Stefana Bukinca, on želi da ostane u Vojvodini, što je vrlo bitno. Njegov agent ga želi u Vojvodini, trener ga vidi u startnih 11 kada ispravi neke defanzivne stvari. Njemu nudimo novi ugovor na četiri godine, vidimo ga kao budućnost kluba. Ukoliko imate igrača kojeg šef stručnog štaba ne vidi i igrača kojeg vidi, onda je odluka jasna. Puna podrška za Stefana Bukinca i očekujem da se u narednim danima dogovorimo – objasnio je Zbiljić.

Prvi čovek kluba očekuje skok na tabeli i veruje u bolju formu u narednom periodu.

– Za mene je iznenađenje Partizan, nisam ih očekivao tako visoko. TSC i Čukarički imaju utakmice u Evropi i očekujem da ih stigne malo i umor i da će da izgube neke bodove. Ali mi moramo da gledamo sebe. Naš najbolji igrač Uroš Nikolić nije u formi, a kada je on u formi, to je druga priča. Nama je potrebno da krenemo da osvajamo bodove, da probijemo maler koji se dešava, treba nam možda jedna pobeda od 4:0. Malbašić je u odličnoj formi, čekamo Gruzijac da se oopravi od povrede, Zukić je takođe u padu forme. Imamo tri bitne utakmice, ako uzmemo sedam bodova, mi smo u top 5, a što i ne svih devet. Idemo korak po korak, važno da ekipa radi u miru, pripreme na Zlatiboru su dobro došle. Očekujem da Kembel i Vukanović donesu kvalitet. A što se tiče pozicije na kraju sezone, pa, drugo ili treće mesto, ako licitiramo. Mi na proleće ne možemo ovako loše da igramo – ističe Zbiljić.

Statusi Đorđevića, izbor kapitena i golmana

Objasnio je i status Stefana Đorđevića, te potvrdio da je šef stručnog štaba birao novog kapitena i zamenika.

– Stefan Đorđević je teže prihvatio skidanje kapitenske trake, što je učinio šef stručnog štaba, a mi iz Uprave smo podržali. Sada je tu u protokolu, videli ste ga na klupi u Subotici, tako da, on je igrač Vojvodine i to licenciran. Šef stručnog štaba je dobio potpuno ovlašćenje u izboru kapitena, a to je Malbašić, zamenik je Rosić. Puna podrška za sve njih – ističe predsednik Voše.

On je otkrio da su letošnje pripreme u Sloveniji negativno uticale na rasplet situacije na startu sezone.

– Ne vidim svrhu tih priprema jer smo na njih potrošili 150.000 evra, a sa tih priprema je otišlo 16 igrača. Ako bih nešto menjao, ne bih slao pripreme nigde van Novog Sada – objasnio je Zbiljić.

Novac od transfera Sergeja Milinković-Savića biće najverovatnije uplaćen početkom naredne godine.

– Ne. Očekujemo i taj novac od miliona i sto hiljada, a to neće biti pre marta, aprila. Ako ne dođe sada, neka dođe kada dođe. Mislim da je tačna cifra 1.125.000 evra – otkrio je.

Za kraj, predsednik je govorio i o statusu golmana Lazara Carevića i njegovoj konkurenciji.

– Videćemo stav Ranka Popovića, mislim da on ima konkurenciju u Puškiću i Toromanu, ali to je odluka trenera. Ne bih se iznenadio da Toroman bude golman u narednom periodu. Ali, puna podrška i za Carevića, on nas je mnogo puta spasio. Nije bio njegov dan. Na treneru je da odluči – zaključio je Dragoljub Zbiljić.