Фудбалски клуб Војводина ове године по 40. пут организује меморијални турнир у част легендарног Стевана Нештицког, а бивши голман „старе даме“ Жељко Бркић сматра да је велика ствар да Воша настави да одржава ту традицију.

У част сећања на трагично преминулог члана прве шампионске генерације, од 12. до 14. јуна, на стадиону „Карађорђе“ учествоваће млађи кадети (узраст до 16 година) фудбалских клубова Војводина, Црвена звезда, Партизан, Осијек, Ференцварош и Политехника из Темишвара.

Жељко Бркић поздравља што ће овај турнир обележити свој леп јубилеј, а и истиче да би било још лепше да у будућности окупи и јаче клубове из Европе, не само са простора бивше Југославије.

– Меморијал „Стеван Нештицки“ увек је био престижан и један од најбољих у региону. Највећи клубови Југославије са задовољством су учествовали на том турниру, који је увек био посебан у одмеравању снага најјачих омладинских школа са ових простора. Сећам се да је добар пласман на том турниру имао посебну тежину за победнике и нека потврда да имају најбољу генерацију у том тренутку. Лично се не сећам најбоље учешћа своје генерације, мислим да је баш тад доживела неку смену и да је прескочена, али врло добро знам, као и сваки полазник Вошине школе колико је за сваког дечака било битно да учествује у њему и такмичи се са најбољима из своје генерације – рекао је Бркић.

Он сматра да је овај турнир веома важан и због Вошине академије, која и даље важи за једну од најутицајнијих и најбољих на овим просторима.

– Мислим да је одржавање те традиције веома важно и за клуб, али и за омладинска школу која има посебан значај. Баш због тога и због тих млађих генерација из Вошине школе, било би још лепше да се окупе и неки већи клубови, не само са простора бивше Југославије, већ и из Европе. То је неко моје размишљање, јер „Стеван Нештицки“ није мали турнир и увек је окупљао најбоље и било би добро да временом буде само бољи и квалитетнији. Нема лепшег осећаја за ту децу када имају прилику да се такмиче са познатим тимовима и из иностранства, а уједно и да Воша може да види где су њене млађе генерације у односу на њих – каже Бркић.

Бивши голман „старе даме“ верује да би Војводина у новој сезони требало да направи значајан искорак у односу на претходну.

– Очекивања су увек да Војводина буде у врху српског фудбала, да буде успешнија него претходне сезоне, а то нарочито треба да учини сада, након разочаравајуће године. Резултати и игра протекле сезоне нису били на нивоу Војводине, што показује и пласман на табели. Вошин тим увек мора буде конкурентан, као што је био у протеклих 10-15 година, и зато је важно и да се обезбеди такмичење у европским такмичењима. Такав резултат нове управе би сигурно присвојио ловорике код навијача и испунио очекивања . Нема ту неке филозофије, управа клуба у организационом смислу треба да омогући да Воша направи искорак на свим нивоима, а посебно на терену, где се резултати највише и памте – закључио је Жељко Бркић.