У фудбалском клубу Војводина жељно се ишчекује почетак 16. „Фудбал френдс“-а, турнира у Фочи, који је заправо много више од саме игре, а на којем ће Вошини омладинци наступити након седам година.

Директор омладинске школе Војводине Душко Грујић рекао је да су црвено-бели са великим задовољством примили позив да од 29. до 31. јула поново буду гости прелепог града на обалама Дрине и Ћехотине.

– Имао сам ту част да једне године учествујем на том феноменалном турниру и у сећању ми је остало гостопримство људи из организације и свих грађана Фоче. Град живи за тај турнир и заиста нам је велико задовољство да после толико година поново долазимо, а што се тиче самог очекивања, најмање што очекујемо је да се осећамо онако пријатно као прошли пут – рекао је Грујић.

Он је навео да је за Вошине младе играче од великог значаја да се измере и укрсте копља са вршњацима са простора бивше Југославије. Према његовим речима, осим фудбалске игре, једнако је важно, можда и важније, дружење младих фудбалера из различитих земаља.

– Атмосфера која влада у Фочи и амбијент на турниру побољшавају те односе између дечака из бивших југословенских република, уживају у свему томе и остају другари за цео живот – истакао је Грујић.

За омладинце Војводине, на турниру у Фочи претходних година наступала су данас светски позната фудбалска имена.

Данашњи репрезентативци Србије Сергеј Милинковић-Савић и Мијат Гаћиновић, првотимац Црвене звезде Радован Панков, доскорашњи голман Војводине Емил Роцков, повремени репрезентативац БиХ Бојан Настић, репрезентативац Црне Горе Небојша Косовић, неки су од њих.

– То је плејада момака из нашег клуба која је после направила добре каријере – навео је Грујић.

Он је додао да су ти играчи својевремено у првом тиму Војводине освојили национални Куп Србије и касније се разишли по Европи играјући за велике клубове.

– Моје задовољство је што сам на челу омладинске школе последњих седам година. Имамо талентоване дечаке, а мало су нас омеле УЕФА-ине промене, па не можемо тако лако да доводимо дечаке из Републике Српске, што нам је веома битно, јер морамо да појачавамо наш војвођански менталитет са менталитетом из Републике Српске – навео је Грујић.

Он је рекао да слични турнири, као у Фочи, постоје у Хрватској и Србији, али да „Фудбал френдс“, уз посебну атмосферу и срдачност домаћина, издваја и округли сто који се сваке године организује са одређеном темом на којој тренери и спортски радници размењују искуства.

– „Фудбал френдс“ већ годинама предњачи у свему томе. Сви ови турнири који се организују са сличном идејом немају тај округли сто и размену искустава на тај начин. Турнири доносе сами по себи дружење. Међутим, „Фудбал френдс“ има другачију, јачу слику и мислим да Зоран Аврамовић (председник Асоцијације „Фудбал френдс“) ради праву ствар – истакао је директор омладинске школе „Илија Пантелић“.

Према његовим речима, уз све то иде и одлично сређена фудбалска инфраструктура у Фочи, јер стадион са рефлекторима и припремљен терен младим играчима изузетно прија. Градски стадион у Фочи угостиће од 29. до 31. јула осам омладинских селекција са простора бивше Југославије. На 16. „Фудбал френдс“-у учествују Војводина, Црвена звезда, Ријека, Жељезничар, домаћа Сутјеска, по први пут академија „Пандев“ из Струмице у Македонији, Борац из Бањалуке и Сутјеска из Никшића.

У оквиру турнира биће промовисана и монографија „Фудбал-мост пријатељства“.