U fudbalskom klubu Vojvodina željno se iščekuje početak 16. „Fudbal frends“-a, turnira u Foči, koji je zapravo mnogo više od same igre, a na kojem će Vošini omladinci nastupiti nakon sedam godina.

Direktor omladinske škole Vojvodine Duško Grujić rekao je da su crveno-beli sa velikim zadovoljstvom primili poziv da od 29. do 31. jula ponovo budu gosti prelepog grada na obalama Drine i Ćehotine.

– Imao sam tu čast da jedne godine učestvujem na tom fenomenalnom turniru i u sećanju mi je ostalo gostoprimstvo ljudi iz organizacije i svih građana Foče. Grad živi za taj turnir i zaista nam je veliko zadovoljstvo da posle toliko godina ponovo dolazimo, a što se tiče samog očekivanja, najmanje što očekujemo je da se osećamo onako prijatno kao prošli put – rekao je Grujić.

On je naveo da je za Vošine mlade igrače od velikog značaja da se izmere i ukrste koplja sa vršnjacima sa prostora bivše Jugoslavije. Prema njegovim rečima, osim fudbalske igre, jednako je važno, možda i važnije, druženje mladih fudbalera iz različitih zemalja.

– Atmosfera koja vlada u Foči i ambijent na turniru poboljšavaju te odnose između dečaka iz bivših jugoslovenskih republika, uživaju u svemu tome i ostaju drugari za ceo život – istakao je Grujić.

Za omladince Vojvodine, na turniru u Foči prethodnih godina nastupala su danas svetski poznata fudbalska imena.

Današnji reprezentativci Srbije Sergej Milinković-Savić i Mijat Gaćinović, prvotimac Crvene zvezde Radovan Pankov, doskorašnji golman Vojvodine Emil Rockov, povremeni reprezentativac BiH Bojan Nastić, reprezentativac Crne Gore Nebojša Kosović, neki su od njih.

– To je plejada momaka iz našeg kluba koja je posle napravila dobre karijere – naveo je Grujić.

On je dodao da su ti igrači svojevremeno u prvom timu Vojvodine osvojili nacionalni Kup Srbije i kasnije se razišli po Evropi igrajući za velike klubove.

– Moje zadovoljstvo je što sam na čelu omladinske škole poslednjih sedam godina. Imamo talentovane dečake, a malo su nas omele UEFA-ine promene, pa ne možemo tako lako da dovodimo dečake iz Republike Srpske, što nam je veoma bitno, jer moramo da pojačavamo naš vojvođanski mentalitet sa mentalitetom iz Republike Srpske – naveo je Grujić.

On je rekao da slični turniri, kao u Foči, postoje u Hrvatskoj i Srbiji, ali da „Fudbal frends“, uz posebnu atmosferu i srdačnost domaćina, izdvaja i okrugli sto koji se svake godine organizuje sa određenom temom na kojoj treneri i sportski radnici razmenjuju iskustva.

– „Fudbal frends“ već godinama prednjači u svemu tome. Svi ovi turniri koji se organizuju sa sličnom idejom nemaju taj okrugli sto i razmenu iskustava na taj način. Turniri donose sami po sebi druženje. Međutim, „Fudbal frends“ ima drugačiju, jaču sliku i mislim da Zoran Avramović (predsednik Asocijacije „Fudbal frends“) radi pravu stvar – istakao je direktor omladinske škole „Ilija Pantelić“.

Prema njegovim rečima, uz sve to ide i odlično sređena fudbalska infrastruktura u Foči, jer stadion sa reflektorima i pripremljen teren mladim igračima izuzetno prija. Gradski stadion u Foči ugostiće od 29. do 31. jula osam omladinskih selekcija sa prostora bivše Jugoslavije. Na 16. „Fudbal frends“-u učestvuju Vojvodina, Crvena zvezda, Rijeka, Željezničar, domaća Sutjeska, po prvi put akademija „Pandev“ iz Strumice u Makedoniji, Borac iz Banjaluke i Sutjeska iz Nikšića.

U okviru turnira biće promovisana i monografija „Fudbal-most prijateljstva“.