У другом колу квалификација за Лигу конференције, фудбалери Војводине састаће се са екипом Паневежиса из Литваније, одлучено је на данашњем жребу у седишту УЕФА у Ниону. Први меч ће се играти 22. јула у Литванији, док ће реванш бити одигран седам дана касније у Новом Саду.

Интересантно је то да је Паневежис клуб који је основан пре само шест година, по чему је јасно да је у питању клуб са неупоредиво краћом и скромнијом традицијом од Војводине. Међутим, сама чињеница да је Панавежис већ сада учесник европских такмичења недвосмислено показује да се ради о амбициозном клубу, чији играчки кадар чини велики број иностраних фудбалера.

Град Паневежис има дугу историју фудбала у Литванији. До 2014. године, град је представљао седмоструки шампион ФК Екранас. Међутим, ФК Екранас није могао да испуни финансијске критеријуме за такмичење 2015. године и изгубио је право да учествује у А Лиги, највишем рангу литванског фудбала, након чега је клуб прогласио банкрот.

Да би се попунила празнина, у Паневежису је почетком 2015. године основан клуб који је добио назив по граду из којег долази и то непосредно пре почетка нове сезоне. Клуб је дебитовао у другом рангу такмичења, а пласман у А лигу је изборио три године касније.

Садашњи тренер ове екипе је 54-годишњи Португалац Жоао Луис Мартинс, који, осим литванских играча, може да рачуна и на чак седам фудбалера из Бразила и по једног из Португалије, Грчке, Холандије и Колумбије. У Литванији је тренутно сезона у пуном јеку, а после 16 одиграних кола, Паневежис се налази на четвртом месту на табели.

У својој историји, Паневежис је освојио два трофеја и то Куп Литваније 2020. и Суперкуп Литваније 2021. године. Игра на стадиону „Аукстаитија“ капацитета 6.600 седећих места и код куће наступа у комплетно црвеној, а у гостима у комплетно плавој опреми.

За Војводину ће ово бити други пут да се састаје са неким литванским тимом, пошто је у сезони 2012/13. у квалификацијама за Лигу Европе играла против Судуве, када је у Новом Саду било нерешено 1:1, али је зато у реваншу „стара дама“ победила са убедљивих 0:4 и тако прошла у наредно коло.