U drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, fudbaleri Vojvodine sastaće se sa ekipom Panevežisa iz Litvanije, odlučeno je na današnjem žrebu u sedištu UEFA u Nionu. Prvi meč će se igrati 22. jula u Litvaniji, dok će revanš biti odigran sedam dana kasnije u Novom Sadu.

Interesantno je to da je Panevežis klub koji je osnovan pre samo šest godina, po čemu je jasno da je u pitanju klub sa neuporedivo kraćom i skromnijom tradicijom od Vojvodine. Međutim, sama činjenica da je Panavežis već sada učesnik evropskih takmičenja nedvosmisleno pokazuje da se radi o ambicioznom klubu, čiji igrački kadar čini veliki broj inostranih fudbalera.

Grad Panevežis ima dugu istoriju fudbala u Litvaniji. Do 2014. godine, grad je predstavljao sedmostruki šampion FK Ekranas. Međutim, FK Ekranas nije mogao da ispuni finansijske kriterijume za takmičenje 2015. godine i izgubio je pravo da učestvuje u A Ligi, najvišem rangu litvanskog fudbala, nakon čega je klub proglasio bankrot.

Da bi se popunila praznina, u Panevežisu je početkom 2015. godine osnovan klub koji je dobio naziv po gradu iz kojeg dolazi i to neposredno pre početka nove sezone. Klub je debitovao u drugom rangu takmičenja, a plasman u A ligu je izborio tri godine kasnije.

Sadašnji trener ove ekipe je 54-godišnji Portugalac Žoao Luis Martins, koji, osim litvanskih igrača, može da računa i na čak sedam fudbalera iz Brazila i po jednog iz Portugalije, Grčke, Holandije i Kolumbije. U Litvaniji je trenutno sezona u punom jeku, a posle 16 odigranih kola, Panevežis se nalazi na četvrtom mestu na tabeli.

U svojoj istoriji, Panevežis je osvojio dva trofeja i to Kup Litvanije 2020. i Superkup Litvanije 2021. godine. Igra na stadionu „Aukstaitija“ kapaciteta 6.600 sedećih mesta i kod kuće nastupa u kompletno crvenoj, a u gostima u kompletno plavoj opremi.

Za Vojvodinu će ovo biti drugi put da se sastaje sa nekim litvanskim timom, pošto je u sezoni 2012/13. u kvalifikacijama za Ligu Evrope igrala protiv Suduve, kada je u Novom Sadu bilo nerešeno 1:1, ali je zato u revanšu „stara dama“ pobedila sa ubedljivih 0:4 i tako prošla u naredno kolo.