Јесењи међународни фестивал фудбала за децу, под називом „Трофеј Новог Сада“, данас је свечано отворен у амфитеатру Спенса. Фестивал су отворили председник ФК Војводина Драгољуб Самарџић и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, а церемонију отварања је својим присуством увеличао и конзул Црне Горе у Србији Богољуб Јегдић.

„Трофеј Новог Сада“ је турнир на којем учествује 10 екипа из седам земаља, а поред Војводине, ту су још и Нижњи Новгород (Русија), Борац Бањалука (Босна и Херцеговина), Осијек (Хрватска), Ференцварош (Мађарска), Спарта Сарајево (Босна и Херцеговина), Вардар (Северна Македонија), Будва (Црна Гора), Стари аеродром Подгорица (Црна Гора) и Партизан (Србија). Овај фестивал се организује као део сарадње између Новог Сада и Нижњег Новгорода, градова побратима, у оквиру које су крајем лета ове године дечаци из омладинске школе „Илија Пантелић“ гостовали у Русији и тамо одиграли неколико пријатељских утакмица са својим вршњацима.

Свечана церемонија отварања је протекло уз леп и занимљив културно уметнички програм, за који су били задужени спортски клуб „Viva Dance“ и музичка школа „Music harmony“, чији наступи су одушевили како угледне присутне званичнике, тако и све дечаке из свих клубова учесника.

У име ФК Војводина и Града Новог Сада, присутне је најпре поздравио председник „старе даме“ Драгољуб Самарџић.

– Хвала вам свима који сте дошли у наш град у овим веома сложеним околностима. Посебно сам захвалан људима који воде спорт у Новом Саду, на челу са нашим градоначелником Милошем Вучевићем, на томе што су препознали важност и потребу за одржавањем овог турнира. Уложили су значајна средства како бисмо са пријатељским градовима, кроз такмичење и дружење, показали колико је развој младих спортиста важан у свакодневном животу. Поштовани пријатељи из братских градова, покушајте и ви да у вашим срединама организујете сличне турнире, како бисмо заједно показали да спорт нема границе, а да је наше пријатељство вечно – изјавио је Самарџић, који је потом представницима свих клубова учесника уручио пригодне плакете и поклоне.

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин такође је свим гостима пожелео добродошлицу у Нови Сад и истакао да Град пружа пуну подршку овој значајној манифестацији.

– Драго нам је што је фудбалски клуб Војводина домаћин свима вама и уверен сам да ће вам показати да је Нови Сад традиционално град отвореног срца, те да с разлогом представља европску престоницу културе и омладинску престоницу Европе. Желимо вам да се лепо осећате овде, а с обзиром на то да се утакмице играју пре подне, надам се да ћете имати времена и да обиђете наш град, те тако упознате његове лепоте и чари. Такође, желим вам да остварујете и негујете пријатељства, јер ће вам то касније и у животу много значити – рекао је Цвјетићанин.

Након свечане церемоније отварања, сви присутни су наставили дружење на коктелу добродошлице у свечаној сали Спенса, а након тога, фудбалери су са својим тренерима имали слободно време које су искористили за посету тржном центру „Променада“.

У току данашњег преподнева, већ је одиграна групна фаза „Трофеја Новог Сада“, у којој су постигнути следећи резултати:

Група А: Војводина А – Вардар 3:0, Војводина А – Будва 2:0, Будва – Вардар 5:2

Група Б: Нижњи Новгород А – Партизан 2:1, Нижњи Новгород А – Стари аеродром 0:0, Партизан – Стари аеродром 1:0

Група Ц: Осијек – Спарта 2:0, Осијек – Нижњи Новгород Б 1:0, Нижњи Новгород Б – Спарта 2:0

Група Д: Борац – Ференцварош 2:1, Војводина Б – Ференцварош 1:0, Војводина Б – Борац 0:0

Сутра од девет до 14 часова, на Сајмишту ће бити одиграни мечеви нокаут фазе, а фотографије са данашњих утакмица, као и са церемоније отварања, могу се погледати овде.