Jesenji međunarodni festival fudbala za decu, pod nazivom „Trofej Novog Sada“, danas je svečano otvoren u amfiteatru Spensa. Festival su otvorili predsednik FK Vojvodina Dragoljub Samardžić i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, a ceremoniju otvaranja je svojim prisustvom uveličao i konzul Crne Gore u Srbiji Bogoljub Jegdić.

„Trofej Novog Sada“ je turnir na kojem učestvuje 10 ekipa iz sedam zemalja, a pored Vojvodine, tu su još i Nižnji Novgorod (Rusija), Borac Banjaluka (Bosna i Hercegovina), Osijek (Hrvatska), Ferencvaroš (Mađarska), Sparta Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Vardar (Severna Makedonija), Budva (Crna Gora), Stari aerodrom Podgorica (Crna Gora) i Partizan (Srbija). Ovaj festival se organizuje kao deo saradnje između Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda, gradova pobratima, u okviru koje su krajem leta ove godine dečaci iz omladinske škole „Ilija Pantelić“ gostovali u Rusiji i tamo odigrali nekoliko prijateljskih utakmica sa svojim vršnjacima.

Svečana ceremonija otvaranja je proteklo uz lep i zanimljiv kulturno umetnički program, za koji su bili zaduženi sportski klub „Viva Dance“ i muzička škola „Music harmony“, čiji nastupi su oduševili kako ugledne prisutne zvaničnike, tako i sve dečake iz svih klubova učesnika.

U ime FK Vojvodina i Grada Novog Sada, prisutne je najpre pozdravio predsednik „stare dame“ Dragoljub Samardžić.

– Hvala vam svima koji ste došli u naš grad u ovim veoma složenim okolnostima. Posebno sam zahvalan ljudima koji vode sport u Novom Sadu, na čelu sa našim gradonačelnikom Milošem Vučevićem, na tome što su prepoznali važnost i potrebu za održavanjem ovog turnira. Uložili su značajna sredstva kako bismo sa prijateljskim gradovima, kroz takmičenje i druženje, pokazali koliko je razvoj mladih sportista važan u svakodnevnom životu. Poštovani prijatelji iz bratskih gradova, pokušajte i vi da u vašim sredinama organizujete slične turnire, kako bismo zajedno pokazali da sport nema granice, a da je naše prijateljstvo večno – izjavio je Samardžić, koji je potom predstavnicima svih klubova učesnika uručio prigodne plakete i poklone.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin takođe je svim gostima poželeo dobrodošlicu u Novi Sad i istakao da Grad pruža punu podršku ovoj značajnoj manifestaciji.

– Drago nam je što je fudbalski klub Vojvodina domaćin svima vama i uveren sam da će vam pokazati da je Novi Sad tradicionalno grad otvorenog srca, te da s razlogom predstavlja evropsku prestonicu kulture i omladinsku prestonicu Evrope. Želimo vam da se lepo osećate ovde, a s obzirom na to da se utakmice igraju pre podne, nadam se da ćete imati vremena i da obiđete naš grad, te tako upoznate njegove lepote i čari. Takođe, želim vam da ostvarujete i negujete prijateljstva, jer će vam to kasnije i u životu mnogo značiti – rekao je Cvjetićanin.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, svi prisutni su nastavili druženje na koktelu dobrodošlice u svečanoj sali Spensa, a nakon toga, fudbaleri su sa svojim trenerima imali slobodno vreme koje su iskoristili za posetu tržnom centru „Promenada“.

U toku današnjeg prepodneva, već je odigrana grupna faza „Trofeja Novog Sada“, u kojoj su postignuti sledeći rezultati:

Grupa A: Vojvodina A – Vardar 3:0, Vojvodina A – Budva 2:0, Budva – Vardar 5:2

Grupa B: Nižnji Novgorod A – Partizan 2:1, Nižnji Novgorod A – Stari aerodrom 0:0, Partizan – Stari aerodrom 1:0

Grupa C: Osijek – Sparta 2:0, Osijek – Nižnji Novgorod B 1:0, Nižnji Novgorod B – Sparta 2:0

Grupa D: Borac – Ferencvaroš 2:1, Vojvodina B – Ferencvaroš 1:0, Vojvodina B – Borac 0:0

Sutra od devet do 14 časova, na Sajmištu će biti odigrani mečevi nokaut faze, a fotografije sa današnjih utakmica, kao i sa ceremonije otvaranja, mogu se pogledati ovde.